Puunkaatolupa tarvitaan ennen kuin ammattilainen tulee paikalle kaatamaan puun. Nyt on hyvä aika miettiä puunkaatoa, sillä olemme hyvät ihmiset mitä parhaimpien aikojen välittömässä läheisyydessä. Kesä se tulla jolkottaa ja mökkikausi kolkuttaa. Intohimoinen mökkikansa teroittelee jo grillipihtejään ja tiirailee rannoilla makaavia laitureitaan. Kaipaavat katseet siirtyvät pihalla seisoskeleviin puihin – mitä edessämme onkaan? Säilytettävä pihapuu vai saunamökkiä vaaniva uhka? Tänä merkittävänä aikana tartumme blogimme puolella Pihapuunkaato keväällä -trillerisarjaan, jossa Metsäkuution ukot porautuvat pihapuunkaadon mysteereihin kolmiosaisessa saagassaan ja vastaavat kaikkeen tarpeelliseen, mitä kukaan ei heiltä kysynyt. Tällä kertaa pureudumme puunkaatolupien mysteereihin.
No niin. Olemme tulleet saagassamme siihen vaiheeseen, jossa olemme joutuneet toteamaan, että pihapuu pitäisi kuntonsa puolesta kaataa. Jos et vielä tiedä pitääkö, lue aikaisempi juttumme Miten voin pitää huolta pihapuustani, jotta sitä ei tarvitse kaataa? Puita ei kuitenkaan saa hakata suin päin. Ensin pitää selvittää, onko se luvallista. Tässä jutussa kerromme miten asia selvitetään.
Pienien puiden kohdalla lupa-asioita ei tarvitse miettiä. Jos rungon halkaisija on metrin korkeudesta enintään 5 cm, se lasketaan pieneksi puuksi, jonka voi kaataa vapaasti.
Suurempien pihapuiden kaatamisessa lupamenettelyt menevät sijainnin mukaan. Sekä oma paikkakunta että pihamaa vaikuttavat siihen, tarvitaanko erillinen puunkaatolupa vai ei. Jos pihamaalla on useita kaadettavia puita, erillinen lupa on yleensä tarpeen. Tässä tekstissä ryhmittelimme vastaukset sen mukaan, millaisella alueella puu sijaitsee. Katso omaasi vastaava ja lukase, miten puunkaadon lupa-asiat menevät.
Jos kaatamista kaipaava pihapuu on uudiskohteessa, erillistä lupaa ei tarvita. Uudiskohteiden kohdalla asia on hoidettu jo siinä vaiheessa, kun rakennuspiirustukset on tehty. Piirustukseen on merkitty valmiiksi kaatoa kaipaavat puut.
Jos pihamaasi sijaitsee kaavoittamattomalla alueella, voit kaataa oman yksittäisen pihapuusi vapaasti. Poikkeuksena ovat arvopuut, jotka usein tarvitsevat erillisen luvan. Jos pihamaalla on useita kaadettavia puita, lupa täytyy pyytää oman paikkakunnan viranomaisilta alueesta huolimatta. Kysy asiaa kuntasi rakennusvirastolta.
Jos puusi on asemakaava-alueella, tarvitset erillisen luvan sen kaatamiseen. Yksittäiselle puulle voit hakea lupaa kuntasi rakennusvirastolta. Asemakaava-alueella useamman puun kaataminen menee maisematyön puolelle, joten puunkaatoluvan sijasta täytyy hakea maisematyölupaa.
Jos pihapuu on taloyhtiön pihamaalla ja se halutaan kaataa, siihen tarvitaan aina erillinen lupa, oli kyse sitten yksittäisestä tai useammasta puusta. Taloyhtiöiden tulee hakea lupaa kunnan rakennusvirastolta ja hakemukseen on aina liitettävä ote hallituksen kokouspöytäkirjasta. Hakemuksessa pitää olla myös kopio asemapiirustuksesta, johon kaadettavat puut on merkitty.
Lupa-asioiden hoitaminen tapahtuu kuitenkin ennen kuin kaataminen aloitetaan. Työtä ei voi tehdä ennen virallista päätöstä, vaikka olisi kuinka varma, että luvan tulee saamaan. Kaatamisessa kannattaa miettiä, tekeekö sen itse vai antaako työn ammattilaisille. Pihapuunkaatoon (linkataan puunkaato-sivulle) kannattaa ottaa ammattimetsurit avuksi, sillä vakuutusyhtiöt eivät yleensä korvaa vahinkoa, jos puu kaatuu omaisuuden päälle ja vaurioittaa sitä. Metsäkuution (linkataan yritys-sivulle) metsurit ovat koulutettuja ja työ on tapaturma- ja vastuuvakuutettua, joten murehdittavaa ei ole.
Jos päädyt kääntymään ammattimetsurin puoleen ja haluat kaataa puusi mahdollisimman sujuvasti, voit hakea verovähennystä tehdystä työstä. Kaikesta Metsäkuution tekemästä työstä voi hakea kotitalousvähennystä silloin, kun kyseessä on kotisi tai vapaa-ajan asuntosi. Vuonna 2022 kotitalousvähennys on aiempaakin parempi, joten sitä kannattaa käyttää! Lue lisää kotitalousvähennyksestä.
Tutustu pihapuunkaadon palveluihimme tai ota suoraan yhteyttä
Lähteet