Puunkaato – Näin voit pitää huolta pihasi puusta

Nyt olemme hyvät ihmiset mitä parhaimpien aikojen välittömässä läheisyydessä. Kesä se tulla jolkottaa ja mökkikausi kolkuttaa. Intohimoinen mökkikansa teroittelee jo grillipihtejään ja tiirailee rannoilla makaavia laitureitaan. Kaipaavat katseet siirtyvät pihalla seisoskeleviin puihin – mitä edessämme onkaan? Pihalla säilytettävä puu vai saunamökkiä vaaniva uhka? Tänä merkittävänä aikana tartumme blogimme puolella Pihapuunkaato keväällä -trillerisarjaan, jossa Metsäkuution ukot porautuvat pihapuunkaadon mysteereihin kolmiosaisessa saagassaan ja vastaavat kaikkeen tarpeelliseen, mitä kukaan ei heiltä kysynyt.

Näiden kysymysten avulla arvioit, kannattaako puu säilyttää

Kyllä me tiedämme, että puuhun voi kiintyä. Jos maallasi kasvaa upea pihapuu, jonka haluat säilyttää luonasi, tässä kirjoituksessa kerromme miten. Jos puu on kestävää lajia ja se kasvaa terveenä hyvällä paikalla, voit tehdä puun hyväksi hoitotoimenpiteitä, joilla se jatkaa tervettä kasvuaan. Kasvupaikan voit arvioida simppelisti tarkastelemalla puuta itseään ja sen lähiympäristöä. Kun katselet puuta, kysy seuraavat kysymykset itseltäsi:

1. Aiheuttaako puu vahinkoa, jos se kaatuu?

Jos puu on ihan rakennuksen vieressä, se on tietenkin riski. Silloin puun kunto pitää tarkistaa. Jos se on hyvässä kunnossa eikä ole liian suuri, sen säilyttämistä voi harkita. Myrsky voi tietenkin edelleen aiheuttaa harmin, mutta itsestään puu ei rakennuksen päälle kaadu. Tässä tilanteessa toimitaan oman harkinnan mukaan.

2. Tiputtaako puu lehtiä ja risuja katolle?

Hyväkuntoinen puu voi aiheuttaa harmia talon vieressä myös sillä, että se pudottaa lehtiä ja oksia katolle. Pitkään jatkuessaan tästä voi koitua päänvaivaa ja harmia katolle.

Jos huomaat, että puusi pitäisi kaataa, me voimme olla avuksi.

Puuta hoidetaan leikkaamalla oksia

Jos puu on hyvässä kunnossa eikä aiheuta harmia sijainnillaan, voidaan ilman mitään sen kummempaa harkintaa siirtyä hoitotoimenpiteisiin. Seuraavaksi siirrämme katseet puun oksistoon, jota leikkaamalla puuta hoidetaan.

Saako puu tarpeeksi valoa?

Liian lähekkäin olevat pihapuut voivat varjostaa toisiaan liikaa, jos oksistot ovat kaiken lisäksi runsaita ja tiheitä. Katso että puulla on tarpeeksi tilaa, jotta se saa riittävästi valoa ja ravinteita.

Hankaavatko puunoksat toisiaan?

Onko oksisto tiukka pöheikkö, missä oksat hankaavat toisiaan vasten? Onko puu niin lähellä toista pihapuuta että puiden oksistot pääsevät hankaamaan toisiaan? Tällä on väliä, sillä rikkoutunut puun pinta altistaa puun taudeille ja tuholaisille.

Löytyykö vahingoittuneita tai kuivia oksia?

Katso, löytyykö oksistosta kuivia tai vahingoittuneita oksia. Mitäpä siihen lisäämään.

Tarkastelusta ei tarvitse hätääntyä, sillä ratkaisu on hyvin yksinkertainen: leikkaa oksia. Vaikka puusi olisi kärsinyt jo hetken, oksistoa harventamalla se tokenee.

Millaisen oksan voin leikata puusta pois?

Kuivuneen ja vahingoittuneen oksan voi leikata huoletta pois mistä tahansa puulajista. Jos taas harvennat tervettä oksistoa, huomioi leikattavan oksan paksuus. Miten paksuja oksia leikataan, riippuu puun iästä ja lajista. Lajittelimme nämä alle.

Oksien leikkaaminen puiden iän ja puulajien mukaan

Oksan leikkaaminen nuoresta puusta

Nuoren pihapuun normaaliin kasvuun ei tarvitse puuttua. Jos nuoren puun oksat kasvavat vinoon, jokin oksista vahingoittuu tai oksat hankaavat toisiaan vasten, oksiston harventaminen tai yksittäisen oksan leikkaaminen on paikallaan. Katso ensin, että oksa on riittävän ohut. Poistettava oksa voi olla maksimissaan 7 cm paksu, ei paksumpi.

Oksan leikkaaminen vanhasta omenapuusta, saarnista, tammista tai jalavasta

Vanhasta omenapuusta, saarnista, tammista ja jalavasta voi poistaa kaikenkokoisia oksia. Paksujenkaan oksien poistaminen ei vahingoita puuta. Oksistoa voi harventaa varovasti sahaamalla.

Oksan leikkaaminen vanhasta koivusta tai vaahterasta

Oksistoa voi harventaa varovasti sahaamalla. Vanhoista koivuista ja vaahteroista poistetaan ainoastaan ohuita ja pieniä oksia, jotta puu ei vahingoitu. Kuivuneita oksia voi poistaa kaikista puulajeista, olivat ne minkä paksuisia tahansa.

Näin leikkaat puunoksan oikein

1. Turvallisuus ja oikeat työkalut

Turvallisuus lähtee siitä, että tietää mitä tekee, ennen kuin tekee. Homma jatkuu oikeilla työkaluilla. Ohuet oksat voi poistaa oksa- tai raivaussaksilla, kun taas paksut oksat vaativat jo sahaa. Tarkista, että molemmat ovat tarpeeksi terävät, jotta saat siistin leikkausjäljen, josta puu tokenee helposti. Sahan on hyvä olla sirompaa mallia, jotta pystyt säilyttämään hyvän työasennon oksia leikatessasi.

2. Oikea tekniikka

Älä aloita sahaamista suoraan oksan tyvestä, niin sanotusta oksankauluksesta. Lyhennä oksaa ensin kauempaa niin, että vasemmalla ja oikealla ei ole runkokohtaa, vaan pelkkää oksaa. Voit mitata kohdan esimerkiksi muutamalla kämmenotteella rungosta poispäin.

Kun olet lyhentänyt oksaa, voit tehdä viimeisen leikkauksen oksankauluksen yläpuolelta. Varo ettet runtele oksankaulusta, jotta puu pystyy tokenemaan. Älä kuitenkaan jätä oksasta tappia, sillä sekin estää puuta parantumasta ja voi altistaa vesiversoille. Leikkauskohdasta on syytä olla tarkka.

Mikä on paras ajankohta puunoksien leikkaamiseen?

Paras aika leikata oksia on aikaisin keväällä. Silloin pakkaset ovat jo
takanapäin, eivätkä puut ole ehtineet keräämään kosteutta. Joidenkin puulajien oksistoa voi leikata kesälläkin, mutta kevät on kaikista optimaalisin. Kuivuneet oksat voi poistaa milloin vain.

Tarvitsetko apua pihalla olevien puiden kanssa? Autamme mielellämme!

Lähteet:

https://puutarha.net/artikkelit/7526/puuta_kaatamassa.htm
https://www.kotipuutarha.fi/puutarhanhoito/nain-leikkaat-koristepuut/