Puun kaataminen on nyt ajankohtaista. Olemme hyvät ihmiset mitä parhaimpien aikojen välittömässä läheisyydessä. Kesä se tulla jolkottaa ja mökkikausi kolkuttaa. Intohimoinen mökkikansa teroittelee jo grillipihtejään ja tiirailee rannoilla makaavia laitureitaan. Kaipaavat katseet siirtyvät pihalla seisoskeleviin puihin – mitä edessämme onkaan? Pihalla säilytettävä puu vai saunamökkiä vaaniva uhka? Tänä merkittävänä aikana tartumme blogimme puolella Pihapuunkaato keväällä -trillerisarjaan, jossa Metsäkuution ukot porautuvat pihapuunkaadon mysteereihin kolmiosaisessa saagassaan ja vastaavat kaikkeen tarpeelliseen, mitä kukaan ei heiltä kysynyt. Ette kysyneet, miten puu kaadetaan, mutta me kerromme.
No niin. Olemme tulleet saagassamme siihen vaiheeseen, jossa olemme joutuneet toteamaan, että pihapuu pitää kaataa ja olemme saaneet myös luvan siihen. Jos et tiedä pitääkö puusi kaataa, lue juttumme Miten voin pitää huolta pihapuustani, jotta sitä ei tarvitse kaataa?. Jos taas olet epävarma lupa-asioista, käy kurkkaamassa Mistä tiedän, saanko kaataa puun pihalta vai en? Niin kuin tiedämme, pihalta kannattaa kaataa puu, jos se on huonokuntoinen tai liian suuri, on vaarallisella paikalla, tiputtaa lehtiä ja risuja katolle tai se varjostaa tonttia liikaa. Tässä jutussa keskitymme nyt siihen, miten pihapuu kaadetaan turvallisesti vaikkapa sieltä mökin pihalta.
Mikäs sen parempaa kuin puun kaataminen kevättalvella poutasäällä. Puu on sula eikä runko ole vielä täynnä vettä. Lumipeite suojaa mukavasti nurmikkoa, kun puu kaatuu ja ilman lehtiä näkyvyys on mainio. Työskentelyssä on ideaalit olosuhteet. Nyt täytyy vain päättää, tekeekö homman itse vai kääntyykö ammattimetsurin puoleen. On syytä analysoida omia kykyjään ja tilannettaan.
Puu on pieni ja turvallisessa paikassa niin, ettei kaatuva puu voi mitenkään vahingoittaa rakennuksia tai autoa. Olet varma, että saat kaataa puun (kaikkia puita ei saa kaataa suin päin ilman kunnalta hankittua lupaa). Kaada puu itse ja säästä, jos sinulla on taitoa, työvälineet ja aikaa kaataa puu turvallisesti, pilkkoa ja kantaa puupalaset pihalta ja jyrsiä kanto pois. Alempana annamme ohjeet, miten teet homman turvallisesti.
Puu on suuri ja hankalassa paikassa, missä se voi vahingoittaa ympäristöä. Tai jos sinulla ei ole oikeanlaisia työvälineitä, taitoa tai aikaa kaataa puuta turvallisesti, pilkkoa ja kantaa puunpalasia pihalta puuvarastoon ja jyrsiä kantoa pois. Tällöin voit ottaa yhteyttä (linkataan yhteystietoihin) esimerkiksi meihin Metsäkuution ukkoihin.
Tutustu puunkadon palveluihimme täältä.
Pienemmän puun omatoimiseen kaatoon ryhdyttäessä on huomioitava muutamia seikkoja. Lähiympäristö pitää tarkistaa, oikeat työvälineet täytyy hakea ja kaato tulee tehdä oikeaa tekniikkaa käyttäen. Toimi seuraavasti:
Tarvitset moottorisahan, jonka terä on tarpeeksi terävä. Jos olet käyttänyt moottorisahaa monta tankillista etkä ole tehnyt terälle siinä välissä mitään, nyt on tehtävä. Tankki toimii hyvänä muistisääntönä: terän terävyys pitää tarkistaa aina, kun tankki tyhjenee.
Pue oikeanlaiset suojavarusteet. Tarvitset kypärän, turvavaatteet sekä kuulo- ja silmäsuojat. Kypärän käyttöikä on noin kolme vuotta, joten katso tarviiko sitä päivittää. Tarvitset vähintään kunnon turvahousut, mutta jyrkästi suosittelemme ihan kokonaisvaltaista turvahaalaria päälle laitettavaksi. Tämä kuuluu käsineiden kanssa oikeaan suojavarustukseen, jotta sahan terä ei pääse vahingoittamaan.
Voit ottaa mukaan myös apuvälineitä. Kaatorauta ja taljat ovat hyviä välineitä, kun halutaan ohjata puun kaatumissuuntaa.
Tarkista puun painopiste ja sen kunto: mihin suuntaan puu on kaatumassa? Selkeästi toispuoleinen puu kaatuu siihen suuntaan, missä oksisto on. Jos puu on kallistunut, se näyttää jo valmiiksi mihin suuntaan se on menossa. Jos puu on osittain laho, se vaikuttaa kaatumissuuntaan ja tekee kaadosta arvaamattoman. Katso myös, että puulla on tarpeeksi tilaa kaatua niin pituus- kuin leveyssuunnassa. Varmista että voit kirmata tarvittaessa turvaan ilman mitään esteitä.
Kun tiedetään, mihin suuntaan puun halutaan kaatuvan, tehdään kaatolovi. Kaatolovi sahataan sille puolelle puuta, minne puu kaadetaan. Kaatolovi pitää tehdä oikein, jotta puu kaatuu oikeaan suuntaan. Sahaa kaatolovi niin, että ylä- ja alasahaus osuu toisiinsa noin 60 asteen kulmassa. Lovi saa olla 20 – 25 % puun paksuudesta.
Sitten lähetään tekemään kaatosahausta. Sahaa puuta varovasti siltä puolelta, minne puu ei ole kaatumassa. Jätä pieni pitopuu saranaksi. Pitopuu saa olla muutaman sentin. Kun puu lähtee kaatumaan, mene riittävän kauas. Poistu mieluummin liian kauas kuin vähän liian lähelle. Perääntyminen tapahtuu taakse eikä sivuille. Jos sarana napsahtaa liian aikaisin poikki, puu voi ponnahtaa ylöspäin tai kierähtää minne sattuu.
Kun puu on kaatunut, on aika sahata pitopuu poikki. Tämän jälkeen puun rungosta karsitaan kaikki oksat. Kun runko on paljas, se sahataan tukeiksi tai pölkyiksi. Sopiva mitta on muutaman metrin. Jos haluat, voit jatkaa pölkkyjen sahaamista ja tehdä niistä vaikka polttopuita.
Seuraavaksi pitää hoitaa kanto pois. Pieni kanto voi lähteä ihan kaivamalla, mutta useimmat kaipaavat kantojyrsintä. Vaihtoehtoina on vuokrata sellainen jostain tai antaa työ ammattilaiselle. Jos teet itse, kaiva tai jyrsi kanto maasta ja sahaa se sellaisiksi paloiksi kuin tykkäät.
Kun runko on sahattu pölkyiksi, tukeiksi tai polttopuiksi ja kanto on jyrsitty, on palojen kantamisen ja työmaan siivoamisen vuoro. Kaikki puuaines kannetaan tieltä pois ja siivotaan piha kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Tee ihan itte -puunkaadon kaava on tässä. On hyvä huomata, että vakuutusyhtiöt suorastaan syrjivät DIY-puunkaatajia, eivätkä korvaa vahinkoa, jos puu kaatuu sähkölinjan, auton tai rakennuksen päälle. Metsäkuution työ on puolestaan tapaturma- ja vastuuvakuutettua. Jos huomaat, että mielesi tekee antaa puunkaato ammattilaisille, koko helahoito onnistuu kätevästi. Voit tutustua palveluihimme ja ottaa yhteyttä lomakkeella tai soittaa meille. Autamme ihan mielellämme.