Me ollaan tupattu kertomaan täällä blogin puolella siitä, mitä minäkin vuodenaikana metsänhoidossa tehdään. Tässä oikotienä lyhyt lista, mitä metsänhoitoon kuuluu syksyllä:
Syksy on taimikoiden aikaa. Niistä on syytä pitää huolta, sillä hyvin hoidettuna metsän kasvu ja tuottavuus paranevat. Homma on syytä tehdä ajoissa, sillä myöhemmin taimikoiden hoito on työläämpää ja siten kalliimpaa. Taimikoiden oikea-aikainen hoitaminen jaotellaan alkusyksyyn ja loppusyksyyn.
Alkusyksy on otollinen aika tehdä ruohous/heinäys, sillä silloin metsän maaperä täyttyy kellastuneesta heinästä, jolloin vihreät havupuiden taimet löytyvät niiden seasta ongelmitta. Ruohous tarkoittaa sitä, että taimien ympäriltä hoidetaan heinät pois, jotta taimikko pääsee kasvamaan esteettä. Tämä kuuluu niihin hommiin, mitä metsänomistaja voi hyvin tehdä myös itte. Työn voi jättää myös ammattilaisten käsiin, jotka ovat mielellään apuna.
Loppusyksystä tarkistetaan taimikot. Kun ruohous on tehty loppukesästä tai alkusyksystä, ja taimikot ovat saaneet kasvaa rauhassa kasvukautena, niiden kunto tarkistetaan vielä ennen talvea. Liika kasvillisuus taimien ympärillä ja päällä voi nimittäin taittaa taimikot vinoon ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa sen, että taimikko kuolee lumen alla. Tarkistuksen yhteydessä nähdään myös, miten metsänhoitoa jatketaan talven jälkeen.
Syyskylvö on oiva vaihtoehto pehmeälle maaperälle, sillä syksyllä maa on lämpimämpää kuin keväällä. Pehmeään ja lämpimään maaperään juuret ehtivät kasvaa tarpeeksi ennen talvea. Kun talvella suunnitellaan metsänhoitoa, osa kylvöistä voidaan ajoittaa keväälle ja osa syksylle.
Metsän ennakkoraivaus tehdään hyvissä ajoin ennen koneellista puunkorjuuta ja syksy sopii siihen ajankohdaksi hyvin. Raivauksia voidaan tehdä niin pitkään, kun lunta ei ole maassa. Ennakkoraivaus on tyypillisesti tarpeen harvennuskohteissa, joissa kasvatettavien puiden alla kasvaa tiheä kuusi- tai koivualikasvos. Usein kysymyksessä on noin 25–40-vuotias ensiharvennusmetsä. Ennakkoraivauksen tarvetta lisää se, jos taimikonhoito on jäänyt metsässä tekemättä tai taimikonhoidossa on jätetty kasvamaan liian paljon puita.
Metsänhoito palkitsee omistajan, kun se tehdään oikeaan aikaan. Teimme aikaisemmin pätevän koosteen metsänhoidon vuosikellosta, mihin listasimme vuodenaikojen mukaan, mitä metsänhoidon toimenpiteitä metsässä tehdään milloinkin. Metsänhoidon vuosikelloa pitää lukea ainakin kolme kuukautta eteenpäin, jotta ollaan ajan hermoilla.
Tarjoamme priimaa palvelua metsänhoitoon, puunkorjuuseen ja puunpoistoon koko Keski-Suomen alueella. Lue muiden kokemuksia meistä, tutustu palveluihin tai ota meihin suoraa yhteyttä, niin katsotaan, miten voisimme auttaa!