Mitä metsänhoito vaatii kesällä?

Niin metsä vastaa kuin sitä hoidetaan.

Mitä metsänhoito vaatii kesällä, on kysymys, joka varmasti tupsahtaa monien metsänomistajien mieleen viimeistään keväällä. Metsänhoidon hurlumhei kestää keväästä aina talveen saakka. Joka vuosi metsä pitää tarkastaa ja katsoa, mitä se kaipaa hyvään kasvuun. Kesäisin tarkastelun kohteena ovat taimikot ja metsänomistajan pitää kysyä itseltään “Tarvitseeko täällä tehdä varhaisperkausta?”.

Vastaus on luultavasti kyllä.

Mitä varhaisperkaus tarkoittaa?

Varhaisperkaus tarkoittaa sitä, että taimikoiden ympäriltä poistetaan niiden kasvua haittaava vesakko ja muu ylimääräinen lehtipuusto. Ylimääräinen lehvistö poistetaan taimikoiden tieltä siksi, että taimi pääsee kasvamaan esteettä.

Mitä varhaisperkauksessa poistetaan ja mitä ei?

Varhaisperkauksen yhteydessä poistetaan taimikkoa haittaava vesakko ja ylimääräinen lehtipuusto. Jos taimien ympärillä kasvaa muita puulajeja, niitä ei poisteta. Muut puulajit jätetään ympärille kasvamaan, koska ne tukevat metsien monimuotoisuutta.

Mikä on verso, vesa ja vesakko?

Verson voi selittää kasvitieteellisesti, mutta me ei sitä tässä nyt tehdä. Yleisesti versolla tarkoitetaan kasvin vartta tai kasvin varresta haaroittuvaa uutta kasvua.

Vesa on puunrungon rinnalle tai tilalle kasvava verso, mikä syntyy siemenkasvin juuresta, rönsystä tai ilmavarresta.

Vesakko on kasvustoa, mikä syntyy puiden vesoista ja siemenistä kasvavista taimista.

Mitä hyötyä varhaisperkauksesta on?

  • Varhaisperkauksella tehdään taimikolle tilaa, jotta sen valon ja ravinteiden saanti paranee.
  • Taimikko kasvaa paksuutta ja pituutta nopeammin. Varhaisperkaus nostaa taimikon arvoa.
  • Kesällä tehtävä varhaisperkaus vähentää myöhemmin muiden raivausten tarvetta, mikä säästää aikaa ja rahaa.

Mikä on paras aika tehdä varhaisperkaus?

Kaikista paras aika tehdä varhaisperkaus on juhannuksen tienoilta syksyn alkuun asti. Vaihtelua on tietenkin, koska olosuhteet vaihtelevat. Siksi varhaisperkausta voi tehdä myös vähän aikaisemmin ja vähän myöhemmin. Kartoittamalla tilanne tiedetään sopiva ajankohta.

Varhaisperkaukseen saa tukea

Varhaisperkauksen kustannukset ovat verovähennettävää metsätalouden menoa. Yksityisenä metsänomistajana voit saada tukea metsänhoito- ja kunnostustöihin silloin, kun ne ovat taloudellisesti heikosti kannattavia. Mekin voimme hakea tuet puolestasi, jos annat meille vain selausluvat metsaan.fi -palvelussa – tällä pääsemme hyvään alkuun hoitotöissä!

Miksi metsää hoidetaan?

Hoidettu metsä on monimuotoinen, terve ja elinvoimainen. Terveessä metsässä puut kasvavat. Pitkällä aikavälillä se antaa omistajalleen myös hyvän tuoton. Metsänhoito on investointi metsänomistajan tulevaisuuden tilille. Metsänhoito kuuluu myös metsänomistajan velvollisuuksiin.

Olemme aiemmin koonneet vuosikellon, mistä näkee kätevästi metsänhoidon toimenpiteet vuodenaikojen mukaan. Sen avulla pystyy helposti tarkistamaan, miten metsää kuuluu hoitaa keväällä, kesällä ja syksyllä. Talvella metsänhoidossa on hiljaista. Silloin suunnitellaan ja valmistellaan sekä tehtävät että rahoitukset sesonkia varten.

Niin Metsäkuutio vastaa kuin metsänomistaja apuun huutaa.

Metsästä huolehtiminen on metsänomistajan tehtävä, jossa ammattilaiset voivat auttaa. Ota yhteyttä, niin palvelemme sinua kaikissa metsänhoidon asioissa.