Metsänhoidon sesonki alkaa jo maaliskuussa, ja sitä ennen pitää kartoittaa tulevat toimenpiteet. Nyt kannattaa kiertää omaa metsää ja katsoa, mitä hoitoa siellä kaivataan tulevana keväänä ja kesänä. Jos et ole ammattilainen itse, voit aina pyytää sellaisen apuun kartoittamaan metsänhoidon tarpeita.
Metsänhoito palkitsee omistajan, kun se tehdään oikeaan aikaan. Teimme aikaisemmin pätevän koosteen metsänhoidon vuosikellosta, mihin listasimme vuodenaikojen mukaan, mitä metsänhoidon toimenpiteitä metsässä tehdään milloinkin. Metsänhoidon vuosikelloa pitää lukea ainakin kolme kuukautta eteenpäin, jotta ollaan ajan hermoilla: jos katsot vuosikelloa helmikuussa, kevään ja kesän toimenpiteet vaativat huomiota nyt ja mieluummin heti. Tässä kirjoituksessa keskitymme kevään metsänhoitoon ja siihen, mitä se vaatii. Koko vuosikellon pääset katsomaan täältä, jos se jäi kiinnostamaan. Nyt siihen kevääseen.
Metsänhoidon keväässä keskitytään taimikonhoitoon tekemällä heinäyksiä, varhaisperkauksia, perkauksia ja istutuksia riippuen siitä, minkä ikäisistä taimikoista on kyse. Taimikot tarkistetaan, hoidetaan ja harvennetaan kasvukuntoon metsurityönä. Kevätkylvössä istutetaan uusia taimikoita. Taimikonhoidolla metsään saadaan valoa ja kasvutilaa parhaimmille puille. Samalla myös metsän muut kasvit kiittävät hyvistä olosuhteista. Homma kannattaa.
Jos olet ollut ajan hermoilla jo talvella, olet hommannut ammattilaiset kartoittamaan metsäsi tilanteen jo silloin, jolloin metsänhoidon suunnitelma on nyt jo tehtynä ja kemera-tuki haettuna. Kohdallasi kevät menee mallikkaasti siten, että voit soittaa ammattimetsureille, milloin hommat sopii tulla tekemään ja he pääsevät aloittamaan samoin tein. Metsäsi hoitotoimenpiteet saadaan ajoissa valmiiksi niin, että taimikot on hoidettu hyvissä ajoin parhainta kasvukautta varten.
Jos taas metsällesi ei ole tehty metsänhoidon suunnitelmaa talvella, asia kannattaa hoitaa kuntoon jo tänään.
Taimikot ovat lumen alla koko pitkän talven. Jos metsässä ei ole tehty heinäystä syksyllä, sateet ovat voineet kaataa pitkät heinät taimikoiden päälle. Lumen sataessa taimikoiden päällä oleva heinämatto painaa entistä enemmän ja taimikot saattavat taipua maata vasten. Hyvin hoidetuista taimikoista suurin osa selviää talvesta hyvin. Heti lumien sulettua pääsemme katsomaan, miten metsän taimikot selvisivät talvesta. Mahdolliset tuhot tarkistetaan ja korjataan tässä vaiheessa, jotta taimikot pääsevät kukoistavaan kasvuun seuraavan kasvukauden ajaksi. Kasvukausi kestää karkeasti alkukeväästä loppusyksyyn. Siksi on hyvä olla ajoissa liikenteessä.
Keväällä on hyvä istuttaa erityisesti routiviin maihin ja savimaihin siksi, että juuret ehtivät kasvaa tarpeeksi syvälle. Yleisimmin uusia taimikoita perustetaan istuttamalla pottitaimet. Onnistuakseen istutus tulee tehdä oikeaan aikaan ja oikealle kasvualustalle. Myös oikeanlainen ja kohteeseen sopiva maanmuokkaus on tärkeä osa metsänuudistusketjua. Pottitaimet istutetaan mättäisiin, jotka on tehty kaivinkoneella. Itse istuttamistyössä käytetään vakkaa ja pottiputkea. Suositellut taimimäärät ovat puulajikohtaisia, vaihdellen 1600-2500 taimeen hehtaaria kohden. Silloin, kun halutaan istuttaa mäntyä karulle maaperälle, menetelmänä voidaan käyttää myös kylvöä.
Metsää kannattaa hoitaa sen takia, että kun metsää hoitaa, se voi hyvin. Kun metsä huutaa omalla tavallaan (eli pusikoituu tai risukoituu), siihen huutoon on vastattava. Luonnosta täytyy pitää huolta. Kyllä me kaikki se ymmärretään, olemmehan kunnon metsäkansaa. Hoidettu metsä on monimuotoinen, terve ja elinvoimainen. Siellä puut kasvavat. Pitkällä aikavälillä se antaa omistajalleen myös hyvän tuoton. Siksi metsänhoito on suora investointi metsänomistajan tulevaisuuden tilille.
Taimikonhoidon kustannukset ovat verovähennettävää metsätalouden menoa. Yksityisenä metsänomistajana voit saada tukea metsänhoito- ja kunnostustöihin silloin, kun ne ovat taloudellisesti heikosti kannattavia. Mekin voimme hakea tuet puolestasi, jos annat meille vain selausluvat metsaan.fi -palvelussa – tällä pääsemme hyvään alkuun hoitotöissä!
Metsästä huolehtiminen on metsänomistajan tehtävä, jossa ammattilaiset voivat auttaa. Ota yhteyttä, niin palvelemme sinua kaikissa metsänhoidon asioissa.