Autamme hoitamaan ja ennallistamaan luonnonsuojelukohteita, kuten lehtometsiä, vesisuojarakenteita ja maisema- ja virkistysalueita. Kunnostamme ja hoidamme myös perinnebiotooppeja eli perinneympäristöjä.
Luonnonhoitohankkeiden kohteissa puustoa käsitellään monella menetelmällä. Kaikki kohteet ovat yksilöitä ja niitä käsitellään aina tarpeiden mukaan. Me Metsäkuutiolla toteutamme työt aina ennalta laaditun suunnitelman mukaisesti. Tarvittaessa poistamme, kaadamme ja raivaamme puustoa sekä muodostamme elinympäristöjä tärkeille lajeille.
Ennallistamisen tavoitteena on kehittää entisten talousmetsien rakennetta lähemmäksi luonnontilaisen metsän rakennetta lisäämällä metsästä puuttuvia ominaisuuksia, kuten lahopuuta, lehtipuuta, palanutta puuta sekä puuston mosaiikkimaisuutta ja eri-ikäisyyttä.
Metsien ennallistamispoltot valmistellaan huolellisesti. Tällöin osa puustosta kaadetaan palokuormaksi poltettavalle alueelle. Ennallistettavan alan ympärille tehdään yleensä palokuja poistamalla puustoa ja paljastamalla kivennäismaata. Maaston on polttohetkellä oltava riittävän kuivaa. Metsän poltto edellyttää runsaasti ihmisiä sammutus- ja vartiointitehtäviin.
Lahopuun tuottaminen on yleisin ennallistamismenetelmä. Lahopuuta voidaan muodostaa kaulaamalla puita pystyyn tai kaatamalla maahan. Pääasiassa kaulaaminen ja kaataminen tehdään moottorisahalla. Kaulauksessa voidaan myös käyttää kaulausrautaa tai kovellinta. Puita voidaan kaataa myös juuripaakkuineen kaivinkoneella.
Pienaukotusta tehdään yleensä nuorehkoissa, hyvin yksipuolisissa havumetsissä. Pienaukotuksessa havupuustoa kaadetaan muutamien aarien alalta. Tällöin tehdään joko pienialaisia aukkoja, jonne lehtipuut pääsevät uudistumaan tai puustoa kaadetaan niiden lehtipuiden ympäriltä, jotka ovat häviämässä havupuustolle kilpailun valosta ja elintilasta.
Perinneympäristöt eli perinnebiotoopit ovat vanhan maatalouden myötä syntyneitä niittyjä, ketoja ja laitumia. Lajirunsaus on niissä suuri, mutta niitä uhkaa umpeenkasvu, kun alueita ei enää käytetä entiseen tapaan. Perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon on tarjolla myös tukea.
Kunnostusraivauksessa niityille, kedoille ja laitumille levittäytynyttä puustoa ja pensaikkoa poistetaan umpeenkasvun ehkäisemiseksi.
Niittämällä ruovikkoa rantavesistä poistetaan rehevöittäviä ravinteita. Niitossa ruovikko murskataan, ja paikoin merenrannan läheisyydessä jyrsitään myös järviruo’on juuristoa.
Kulotus on tulen tarkoituksellista hyödyntämistä metsänhoidossa. Kulotuksessa hakkuualueen hakkuutähteet, jätepuusto ja osa maanpinnan humuskerrosta poltetaan metsän luontaista uudistamista varten.
Rakennamme perinnebiotoopeille uusia toimivia laidunalueita. Meillä alueesi on luotettavissa käsissä.
Niitto on niittyjen perinteisin hoitomuoto. Niiton ja niittoaineksen poiskeruun tavoitteena on lisätä perinnebiotoopin avoimuutta ja valoisuutta sekä vähentää maaperän ravinteisuutta.
Harvinaisten lehdesniittyjen hoitoon kuuluu niiton lisäksi puiden lehdestys, jossa puita latvotaan eläinten talviraninnoksi.
Laiduntaminen hoitaa perinnebiotooppeja. Meidän lahkoon ei vielä kuulu nelijalkaisia, joten laiduntaminen on yksi niistä harvinaisista metsänhoidon palveluista, joita emme tarjoa. Toistaiseksi.
Perinneympäristöjä voi kunnostaa ja hoitaa luonnonsuojelulain tuella. Tuki myönnetään peruskunnostuksiin, esimerkiksi puuston raivauksiin tai kedon tai ruovikon niittoon.
Lisätietoja ja hakuohjeet:
Luonnonsuojelulain tuki perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon – ely – ELY-keskus
Päätoimipisteemme on Keski-Suomi, koska täällä meidän heput ja koneet sijaitsevat. Yrityksille ja kunnille teemme isompia urakoita kuitenkin koko Suomen alueella. Sopimalla täältä tullaan mihin vaan.
Kokemuksemme takaa laadukkaan lopputuloksen. Yhteistyö kanssamme on suoraselkäistä ja mutkatonta tekemistä, sillä emme osaa olla monimutkaisia tai laiskoja. Olemme yksinkertaista väkeä. Oli kyseessä sitten luonnonsuojelukohteen ennallistaminen, kunnostus tai hoito, teemme sen turvallisesti ja tehokkaasti sovitussa aikataulussa.
Soita tai laita viesti Antille:
Antti Toljander
045 116 4692
antti.toljander@metsakuutio.fi
"*" näyttää pakolliset kentät