Kaadettu pihapuu

Mikä on paras aika kaataa puut?

Paras aika kaataa puut on talvella ja kevättalvella

Puunkaadon parhaimmat ajankohdat vaihtelevat vähän sen mukaan, keltä kysyy. Jokaisen vastauksen pitäisi osua talveen ja kevättalveen. Jos ei osu, niin silloin neuvo on väärä. Siinä on kuitenkin eroja, mikä kuukausi on ensimmäinen hyvä talvikuukausi ja mikä viimeinen hyvä talvikuukausi. Me sijoittaisimme parhaimman puunkaatoajan marraskuun ja maaliskuun väliin. Paras aika kaataa puut on silloin, kun puut ovat lepotilassa.

Miksi pihapuut kannattaa kaataa talvella?

  • Kaatuvat puut eivät vahingoita nurmikkoa, kun maassa on lunta
  • Puut on helpompi kaataa, kun lehtiä ei ole
  • Talvella puut ovat kuivia ja kevyitä
  • Puut ehditään hakata polttopuiksi ja laittaa kuivumaan kesäksi, jolloin puu kuivuu parhaiten

Talvella puut ovat lepotilassa, jolloin niissä on myös vähiten kosteutta. Kuivat puut ovat kevyempiä kaataa ja käsitellä, mikä tekee työstä sujuvampaa ja turvallisempaa. Koska talvella puita ei tarvitse kaataa rasiin, ne voidaan hakata polttopuiksi saman tien. Puiden lehdettömyys parantaa myös näkyvyyttä ja nopeuttaa työntekoa. Lisäksi kun puunkaato tehdään talvella lumien aikaan, kaatuvat puut eivät vahingoita nurmikkoa.

Kaada puut talvella, kuivata kesällä

Pihapuunkaadossa kannattaa hyödyntää kaadetut puut ja tehdä niistä polttopuita. Kun puut kaadetaan talvella ja pilkotaan kevättalvella tai keväällä, ne ehditään laittaa kuivumaan kesäksi. Eli kaada puut talvella, pilko keväällä ja kuivata kesällä – ja soita ammattimetsureille hyvissä ajoin, että puusi ehditään kaatamaan oikeaan aikaan.

Pihapuunkaadosta voit hakea kotitalousvähennystä 60 % työn osuudesta 

Kyllä vain. Kotitalousvähennys parani huomattavasti vuosille 2022 ja 2023. Lue lisää aiheesta täältä (aiempaan artikkeliin).

Puu kannattaa kaataa ennen kuin siitä koituu harmia

Pihalta kannattaa kaataa puu, jos se:

  • on huonokuntoinen tai liian suuri
  • on vaarallisella paikalla
  • tiputtaa lehdet ja risut katolle
  • varjostaa tonttia liikaa

Puita kaadetaan pihamaalta joko turvallisuuden tai maisemoinnin vuoksi. Puu on haitaksi tai vaaraksi silloin, kun se on huonokuntoinen, liian suuri tai vaarallisella paikalla tonttia. Usein puita kaadetaan myös siksi, että ne ovat liian lähellä taloa, jolloin ne pudottavat lehdet ja risut katolle. Katolta risut ja lehdet täytyy siivota tai ne voivat jäädä tekemään katolle vahinkoa. Vaivalta ja harmilta säästyy, kun ongelmalliset puut kaadetaan hyvissä ajoin. Myös pihasuunnittelu voi olla syy sille, että puu on syytä kaataa, jotta tontille saadaan haluttu maisema. Jos puut ovat oikein korkeita, ne voivat varjostaa tonttia liikaa. Esimerkiksi koivuja kaadetaan usein siitä syystä, että ne ovat kasvaneet niin korkeiksi, että lähes koko pihamaa on varjossa.

Oli syy sitten käytännöllinen tai silmää hivelevä, pihapuut kannattaa kaataa mahdollisimman nopeasti, kun tarve tulee.

Joten varaa puunkaato nyt, jotta puunkaadon paras aika ei vilahda ohitsesi!

Lähteet:

https://www.bioenergianeuvoja.fi/faktaa/puunkaadon-paras-ajankohta/

https://www.metsalehti.fi/artikkelit/nain-saat-klapit-kuiviksi/#34ba7ed7